Het personeelsbestand van de residentiële zorg – assistenten voor persoonlijke verzorging, thuiszorgmedewerkers en verpleegassistenten die werken in gemeenschappen voor begeleid wonen, gemeenschappen met doorlopende zorg voor pensionering / levensplannen en andere samengebrachte zorgomgevingen – hebben de afgelopen 10 jaar 94.730 banen toegevoegd, een stijging van 552.770 werknemers in 2011 tot bijna 650.000 in 2021, volgens PHI National’s jaarlijkse momentopname van het personeel in de directe zorgdeze week uitgebracht.
Het aantal assistenten in de woonzorg is echter tijdens de pandemie “aanzienlijk” gedaald – met bijna 30.000 banen. En die daling roept volgens de organisatie de vraag op of de voorheen gestage groeitrend van dit personeelsbestand zich zal voortzetten.
Dat gezegd hebbende, wordt verwacht dat het personeelsbestand van de residentiële zorg tegen 2030 145.500 nieuwe banen zal toevoegen, zei PHI. Dit personeelsbestand zal tegen 2030 in totaal meer dan een miljoen vacatures hebben, inclusief de nieuwe banen die zijn gecreëerd door de groeiende vraag, samen met 416.000 vacatures veroorzaakt door werknemers die naar andere gebieden verhuizen en 470.500 vacatures door werknemers die de beroepsbevolking verlaten. PHI verwacht zelfs dat 56% van alle vacatures in residentiële zorginstellingen in deze periode voor assistenten in de residentiële zorg zal zijn.
Volgens het rapport maken momenteel 14% van het personeel in de directe zorg voor thuiszorgassistenten uit en ondersteunen ze meer dan 1,1 miljoen oudere volwassenen en personen met een handicap.
Het transformeren van banen voor woonzorgassistenten vereist aanzienlijke investeringen via particuliere en openbare kanalen, zei PHI.
Uit het jaarverslag blijkt dat de groeiende populatie ouderen de vraag naar allerlei soorten directe zorgverleners blijft opdrijven. In de afgelopen tien jaar hebben de directe zorgmedewerkers 1,5 miljoen nieuwe banen toegevoegd, van 3,2 miljoen werknemers tot 4,7 miljoen — 647.000 assistenten in de thuiszorg, 471.000 verpleegassistenten in verpleeghuizen, 2,6 miljoen thuiszorgwerkers en 1 miljoen directe zorgverleners in andere instellingen.
Het totale personeelsbestand in de directe zorg zal tegen 2030 naar verwachting nog eens 1,2 miljoen nieuwe banen toevoegen, met naar schatting 7,9 miljoen vacatures in de directe zorg van 2020 tot 2030.
Lonen stijgen licht
De lonen van thuiszorgassistenten zijn de afgelopen 10 jaar licht gestegen, van $ 12,51 in 2011 tot $ 14,11 in 2021, met een gemiddeld jaarinkomen van $ 23.100. Volgens het rapport leiden lage lonen tot hoge armoedecijfers bij deze beroepsbevolking, waarbij 11% in huishoudens onder het federale armoedeniveau leeft en twee op de vijf werknemers in huishoudens met een laag inkomen. Vanwege de hoge armoedecijfers ontvangt 38% van de assistenten in de woonzorg een vorm van overheidssteun.
Het totale personeelsbestand in de directe zorg, ondanks dat het groter is dan welk beroep dan ook, blijft volgens PHI ook worstelen met lage lonen en andere belemmeringen die werving en behoud belemmeren.
“Jaar na jaar heeft ons jaarlijkse onderzoek naar directe zorgmedewerkers de voortdurende groei van dit personeelsbestand, de toegenomen vraag naar hun diensten en de diepe economische ontberingen waarmee ze worden geconfronteerd, aan het licht gebracht”, zei PHI-president en CEO Jodi M. Sturgeon. “Het is veel te laat voor dit land om het directe zorgpersoneel te transformeren, hun financiële zekerheid en langetermijndiensten en ondersteuning voor iedereen te verbeteren.”
De banengroei vindt vooral plaats in de sector van de thuis- en gemeenschapsdiensten, waarbij het totale aantal assistenten in de thuiszorg naar verwachting met 22% zal toenemen. Daarentegen wordt verwacht dat het personeelsbestand van verpleegkundig assistenten gestaag zal blijven dalen als gevolg van de voorkeuren van de consument en het overheidsbeleid dat de financiering en toegang van HCBS uitbreidt.
Hoewel de lonen van directe zorgverleners stapsgewijs zijn gestegen – voornamelijk als gevolg van staats- en federale investeringen in Medicaid-programma’s en het personeelsbestand als reactie op de COVID-19-pandemie – blijven die lonen lager dan die in andere sectoren, aldus de organisatie.
De demografie, beroepsrollen, uitdagingen op het gebied van werkkwaliteit, verwachte vacatures en de aanhoudende effecten van de pandemie op de sector van de langdurige zorg onderstrepen de “dringende behoefte aan interventies op het gebied van werkkwaliteit” om het leven van werknemers en oudere volwassenen te verbeteren, zei PHI. .
Een groeiende bevolking
De behoefte aan die interventies is volgens het rapport dringend, aangezien het aantal volwassenen van 65 jaar of ouder in het land naar verwachting in 2060 bijna zal verdubbelen, van 49,2 miljoen naar 94,7 miljoen, van 2016 tot 2060. volwassenen van 85 jaar of ouder in die tijd zal naar verwachting bijna verdrievoudigen, van 6,4 miljoen naar 19 miljoen.
Oudere volwassenen leven ook langer en hebben complexe chronische aandoeningen, aldus het rapport. Ongeveer een op de negen oudere volwassenen leeft tegenwoordig met de ziekte van Alzheimer. Dat aantal zal naar verwachting meer dan verdubbelen in 2030, van 6,5 miljoen in 2020 tot 13,8 miljoen in 2060.
“Deze trend zal de vraag naar directe zorgverleners doen toenemen, aangezien meer dan een derde van de mensen in alle instellingen voor langdurige zorg de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie heeft”, luidt het rapport.