Navelbreuk
Een navelbreuk is één van de meest voorkomende ingrepen in de categorie buikwandchirurgie. Een navelbreuk, ook wel een umbilicus breuk genoemd, is een aandoening waarbij de navel opening abnormaal vergroot en de pees die de navel verbindt met de buikwand is verzwakt of gescheurd. De navelbreuk kan variëren van een kleine scheur tot een breed gat. Navelbreuken kunnen optreden bij zowel volwassenen als kinderen, hoewel ze het meest voorkomen bij baby’s. Navelbreuken kunnen ontstaan door verschillende factoren, waaronder genetische aanleg, overgewicht en zwangerschap. Ook kan een navelbreuk ontstaan als gevolg van een ongeval of een fysieke inspanning zoals hardlopen. Hoewel sommige navelbreuken vanzelf genezen, vereisen de meeste een operatie om de navel te ‘repareren’. Des te belangrijker dus om hier niet mee rond te blijven lopen.
Liesbreuk
Ondanks het feit dat een liesbreuk natuurlijk niet in de buik zit, is het wel goed te weten dat het wel degelijk onder buikwandchirurgie valt. Dit komt doordat alles met elkaar in verbinding staat. De medische term voor liesbreuk is hernia inguinalis. Een liesbreuk is een uitstulping van een orgaan, meestal de darm, door een zwakke plek in de buikwand. Dit kan pijn en ongemak veroorzaken. De meest voorkomende behandeling voor deze aandoening is chirurgie om de zwakke plek te versterken en de hernia te verwijderen. Dus heb jij het gevoel dat je last hebt van een liesbreuk, blijf hier dan niet mee rondlopen en laat je zo snel mogelijk opereren.
Littekenbreuken via buikwandchirurgie
Littekenbreuken zijn een soort breuken waarbij het littekenweefsel dat is ontstaan na een eerdere operatie of verwonding zwakker is geworden. Het littekenweefsel kan dan gaan rafelen en als gevolg hiervan kan er een breuk ontstaan. Littekenbreuken komen vooral voor na een operatie aan de buikwand, maar ook na een verwonding. De symptomen van een littekenbreuk kunnen verschillen, maar meestal veroorzaken ze pijn in de buik, misselijkheid, braken en een opgezette buik. Om te bepalen of er sprake is van een littekenbreuk, zal de arts een foto of scan (zoals een echografie of CT-scan) moeten maken. De uiteindelijke uitslag daarvan bepaald voor welke behandeling er zal worden gekozen. Wel is het zaak hier niet te lichtzinnig over te denken. Een dergelijke breuk kan namelijk voor serieuze problemen zorgen wanneer hier niets aan wordt gedaan.